סודה קאוסטית / סודיום הידרוקסיד

מה זה סודה קאוסטית / סודיום הידרוקסיד?

סודה קאוסטית (בשמה המדעי נתרן הידרוקסידי או סודיום הידרוקסיד ובשמה העברי נתר מאכל) היא חומר סופח חזק במיוחד, הן בצורתו הנוזלית והן בצורתו המוצקה.

המשמעות היא שהיא ממיסה שומנים וסופחת אליה מהאוויר מולקולות של מים ושל פחמן דו-חמצני – מה שהופך אותה לחומר גלם פופולרי שמעודד את קיומן של ריאקציות שונות בתעשיות הכימיות, בעיקר לצורך ייצור חומרי ניקוי, מוצרי נייר, מסירי צבע, סבונים ועוד.

 

סודה וקוץ בה

עם זאת, בהתאם לשמה (משמעות המילה קאוסטית היא "מאכלת") סודה קאוסטית מאכלת זכוכית ואלומיניום – מה שגורם לה לפלוט גז מימן ולייצר סודה לשתייה מצד אחד, אבל גם להתקשח וליצור כוויות בעור מצד שני.

המשמעות היא שמדובר בכימיקל מסוכן ואגרסיבי במיוחד. אתם בטח מכירים אותה כמרכיב עיקרי במוצרי אינסטלציה לפתיחת סתימות בצנרת הביוב. לכן יש לשמור את החומר בכלי סגור ולהיזהר בכל מגע איתו, למשל ללבוש כפפות ולהרכיב משקפי מגן.

 

סודה קאוסטית – לא מה שחשבתם

חשוב לזכור שסודה קאוסטית במצבה הטבעי אינה רעל אלא חומר בסיסי חזק במיוחד – מה שגורם לה להיות מסוכנת. למעשה, כאשר הסודה קאוסטית מתפרקת כתוצאה ממגע עם חומר חומצי – הבסיסיות שלה מנוטרלת והיא משמשת כחומר גלם אפילו במוצרי מזון.

למשל, סודה קאוסטית משמשת ליצירה של קרום פריך בדברי מאפה, כצבע מאכל, כחומר גלם בייצור של אבקת קקאו, גלידות, משקאות קלים ושוקולד ואפילו עושים בה שימוש לצורך ריכוך של זיתים ולהסמכה של גלידה. אמנם אוכל מעובד הוא לא בריא, אבל זה ממש לא בגלל הסודה הקאוסטית שנמצאת בו.

 

ייצור קל, פשוט וירוק

למרות השם הרע שיצא לסודה קאוסטית הייצור שלה נחשב קל ואינו פוגע בסביבה, לא גורם לייצור של שפכים ולא מייצר פסולת רעילה. כל שנדרש לעשות הוא פשוט - להעביר זרם חשמלי בתמיסה של מלח שולחני דרך ממברנה מיוחדת וזהו. אנחנו כמובן לא ממליצים לנסות את זה בבית...

אמנם תהליך הייצור של סודה קאוסטית גורם לתוצרי לוואי שליליים כמו כלור, אבל גם הם לא מזהמים את הסביבה. תוצרים אלו ניתן לקבל גם כתוצאה מריאקציות כימיות אחרות, כך שייצור הסודה הקאוסטית לא גורם לתופעות שליליות יוצאות דופן.

 

הקשר לסבונים טבעיים

אמנם סודה קאוסטית היא מרכיב חיוני בהכנת סבון טבעי, אבל היא אינה נמצאת במוצר המוגמר. למעשה, תהליך הייצור של סבון טבעי כולל עירוב של שמנים שונים (למשל שמן זית, אבוקדו, קוקוס, דקל, קיק, שקדים וכו') עם סודה קאוסטית – מה שגורם הן לפירוק השמנים ע"י הסודה והן לפירוק הסודה באופן יסודי, מה שמביא לנטרולה מכל אלמנט רעיל.

עם זאת, כדי להבטיח שהסבון יטפח ויזין את העור הוא חייב לכלול 5-10% של השמנים – מה שמצריך ידע ומומחיות כדי לאזן את התהליך מבחינה כימית, כך שהסודה הקאוסטית תתפרק באופן מלא ולא תגרום לנזק.