הכנת שמני תשרית - שמן חלוט
שמן חלוט הינו שמן צמחי שבו חולטים צמחים יבשים והוא למעשה נקרא שמן תשרית. בקטגוריה זו של שמני תשרית ניתן למצוא למשל את שמן הקלנדולה ושמן גזר.
ההכנה של שמני תשרית נפוצה לצמחים שלא ניתן להפיק מהם שמן. למשל, משקד ניתן להפיק שמן. מגזר לא. אז מה שבעצם עושים זה, ממצים את החומרים הפעילים של הגזר – הבטא קרוטן, לתוך שמן צמחי.
הכנת שמן חלוט
אופציה 1:
לוקחים צנצנת מעוקרת, ממלאים עד הסוף בצמח יבש ואז את השמן עד שמכסה את הצמח. חשוב שיהיה ואקום. מעמידים בחושך למשך חודש. מידי כמה ימים להפוך. לסיום לסנן דרך בד גזה.
אופציה נוספת הינה להעמיד בשמש למשך שבועיים.
אופציה 2:
לקחת את הצנצנת לאחר המילוי ולשים בבן מארי. לא להגיע לבעבוע ורתיחה. הפלוס שזה יותר מהיר, המינוס – ברגע שיש חימום אורך חיי המדף של השמן מתקצר.
בבישול עד 40 מעלות:
- שרף 12-24 שעות (איטי מאוד)
- שורשים 8-10 שעות
- עלים וגבעולים 6-8 שעות
- פרחים 40 דקות – 4 שעות – אפשרות להשריה כפולה – להוסיף שמן ופרחים (קלנדולה, לבנדר)
שמן בהשריה יהיה יותר ארומטי מאשר בבישול
שמנים חלוטים לא מבושלים מחזיקים מעמד כחצי שנה, כדאי לשמור במקום קריר וחשוך, לא במקרר.
מומלץ לחלוט בשמנים יציבים כגון שמן זית, שמן שקדים או שמן חוחובה.
למה שמן חלוט?
- לניצול איכויות של הצמח בשמן כשאי אפשר להפיק מן הצמח שמן, החומרים הפעילים המתמוססים בשמן עוברים לשמן.
- החומרים הלא נדיפים והמסיסים בשמן של הצמח עוברים לשמן, כך מקבלים את כל תכונות הצמח בשמן–, אקסטרקט צמחי בשמן.
רעיונות...
קלנדולה אורגני בשמן שקדים לטיפול בתפרחת חיתולים
אקליפטוס בשמן זית לעיסוי בית החזה במחלות של דרכי הנשימה
פרחי לבנדר ריחניים בשמן זית לטיפול בפצעים וחתכים
ורדים וקמומיל בשמן שקדים לטיפוח עור הפנים
רוזמרין בחוחובה להרחקת כינים
רוצים להתחיל לרקוח אבל לא בטוחים מאיפה להתחיל? מרגישים שאתם הולכים לאיבוד בין כל המאמרים, הידע והאפשרויות ולא יודעים במה נכון לכם לבחור ולמה?
אני רוצה להזמין אתכם לשיחת ייעוץ בטלפון או לפנות את למייל yali.hod@gmail.com שבה נבחן ביחד את הצרכים שלכם, ונחליט ביחד על האפשרויות הנכונות עבורכם.
יאלי הוד
בתמונה: קלנדולה אורגני בשמן שקדים