שמנים צמחיים - איך תדעי אם השמן איכותי?

אתחיל בשאלה: אתם נכנסים למכולת ומבקשים לקנות שמן זית. נגשים למדף השמנים ומגלים ליד דיילת נחמדה המציגה ומאפשרת לכם לטעום - שמן זית של חברה חדשה הזול בחצי מהמוכר. מהתבוננות קרובה יותר ולאחר הטעימה אתם מגלים כי השמן בתוך הבקבוק הינו כמעט שקוף עם גוון ירוק חלש, ריחו די נטרלי וטעמו חלש מאוד, למעשה כמעט אין לו טעם של שמן זית. אתם מרימים גבה. איך זה יכול להיות? הרי שמן זית הינו בעל צבע אופייני, ריח אופייני וטעם אופייני נכון?

האם תקנו?

שמן צמחי הינו שמן המופק מן הצומח. לרוב שמנים אלו מופקים מזרעים וגלעינים כמו שקדים, מקדמיה, דלעת ועוד. מעטים מופקים מפירות כדוגמת האבוקדו והאובליפיחה.

לשמנים צמחיים יש דרגות כבישה שונות – כבישה קרה ( עד 45 מעלות), כבישה חצי קרה (עד 70 מעלות ) וכבישה חמה 100 מעלות ומעלה והינם שמנים מזוככים.

כבישה קרה הינה הליך סחיטת השמן מהזרע על ידי דחיסה והידוק בלחץ וטמפרטורה שאינה עולה על 45 מעלות חום (כבישה קרה בזרעים מסוימים כמו זית, לא נעשית בחום הגבוה מ-35 מעלות). בתהליך של כבישה קרה הויטמינים, חומצות השומן, האומגות ושאר הערכים של השמנים נשמרים במלואם. בנוסף נמצא כי לשמן ניחוח, צבע וטעם אופיניים.

בכבישה חמה גורסים את הזרעים ולאחר מכן מחממים אותם וע"י צנטריפוגה משחררים את השמן. בשיטה זו, מחממים את הזרעים ליותר מ- 70 מעלות ובדרך כלל, קרוב ל- 100 מעלות . בצורה כזאת יוצאת כמות שמן רבה יותר ביחס לכבישה הקרה. במילים אחרות, מצליחים לשחרר אחוז גבוה יותר מתוך אחוז השמן שבזרע תוך פגימה בכל ערכי השמן כמו הויטמינים החיוניים. כמו כן החימום הגבוה מאיץ את התפרקות השמן שמובילה להתחמצנות גבוהה ומהירה יותר.

איכותם של השמנים הצמחיים נמדדת על פי טיב הזרע, אופן סחיטתו (כבישה קרה או חמה), סינונו ותנאי שימורו.

תעשיית הקוסמטיקה האוהבת קרמים לבנים חסרי ריח לרוב משתמשת בשמנים מזוככים בכבישה חמה אשר אין להם לא את הריח האופייני ולא את הצבע האופייני

השוק עמוס בשמנים לתעשיית הקוסמטיקה והארומתרפיה. מטפלים מתחילים הולכים לאיבוד בין המבחר ואינם יודעים איך לבחור.

הדבר הראשון שצריך לזכור הינו שההבדלים בין שיטות הכבישה יכולים להסביר את ההבדלים בעלויות השונות של השמן. לשמן בכבישה קרה צריך הרבה יותר זרעים, הוא איכותי יותר ולכן לפעמים גם יקר יותר.

לדוגמא, שמן שקדים מתוקים נפוץ מאוד ורבים אף קונים אותו בגלון ש 5 ליטר. המחיר הנפוץ אם ניקח בחשבון גם מבצעים הינו בין 130-200 ₪ לגלון. מחיר ממוצע לליטר הינו 50-80 ₪ .

זהו שמן שקדים בכבישה חמה. שמן שקדים בכבישה קרה עולה הרבה יותר! מחירו יכול לנוע בין 180-250 לצרכן ואיכותו אינה משתווה כלל לשמן בכבישה החמה.

דוגמא נוספת ומעניינת הינו שמן האבוקדו. רוב שמן האבוקדו שיש בשוק הינו שמן אבוקדו בעל מראה צלול וגוון עדין מאוד של ירקרק. זהו שמן אבוקדו בכבישה חמה – מזוכך. שמן אבוקדו בכבישה קרה הינו בעל צבע ירוק חזק, הוא שמן עכור במראה וסמיך ובעל ריח אופייני של אבוקדו.

אם חשובה לכן איכות השמן, בבואכם לרכוש שמן צמחי עליכם לבדוק מס' פרמטרים:

1. צבע. כדאי להכיר את הזרעים והפירות בכדי לדעת איזה צבע יהיה לשמן. שמן זרעי ענבים בכבישה קרה הינו בעל צבע ירוק כהה לדוגמא.

2. ריח. לזרעים ולפירות יש ריח אופייני. כפי שאני מצפים משמן זית להריח כמו זיתים כך לשמן זרעי הענבים יש ריח אופייני מוכר של יין!

3. טעם. בדיוק כפי שתצפו שלשמן זית יהיה טעם מסוים כך גם לשמנים האחרים בכבישה קרה יש טעמים. שמן המקדמיה בעל טעם משגע של האגוז, לשמן זרעי דלעת יש טעם נפלא של הזרעים וכן הלאה...

4. ספיגה. שמן בכבישה קרה נראה "עשיר" יותר ונספג יותר בקלות לעור לעומת שמן מזוכך שנראה "קל" יותר. 

- השמן היחיד שלא אוכלים הינו חוחובה שהינו למעשה ווקס נוזלי אך גם לו יש צבע וניחוח שאי אפשר לטעות בהם.

טיפ: שמנים צמחיים בכבישה קרה המיועדים למאכל ( food grade ) יהיו הטובים והבריאים ביותר לשימוש ואין שום סיבה מדוע לא להשתמש בהם.